25.10.2019

Ce implica rinoplastia la tinerii sub 20 de ani?

Ce implica rinoplastia la tinerii sub 20 de ani?

Adolescenta este perioada de formare fizica si mentala. De cele mai multe ori, fizicul ne sporeste increderea in sine, crescand popularitatea in diverse institutii: scoli, licee, facultati.

Un chip simetric, cu o piele curata si un nas in armonie cu fata, pot aduce tinerilor un confort emotional si un elan pe plan social si personal.

Zona nasului si a gurii sunt des folosite pentru accesorizari, cum ar fi piercengurile si cercei, care sensibilizeaza piealea din locul respectiv, favorizand chiar infectii locale. Cartilajul nasului poate fi lezat mult mai usor, ducand de multe ori la deformari considerabile. Acestea pot fi corectate prin rinoplastie.

Rinoplastia este o interventie chirugicala care a luat amploare in numarul tinerilor, mai mult dintr-un simt estetic, decat pur medical.

Remodelarea nasului permite corectari atat la dimensiunea si forma acestuia, cat si la indreptarea septului, lucru ce favorizeaza o respiratie corespunzatoare.

In functie de dificultatea de operare a nasului, doctorul poate stabili si o a doua operatie, mai dificila, care corecteaza anumite imperfectiuni dupa rinoplastia primara.

Aflati mai multe diferente despre operatiile de rinoplastie primara si secundara, pe pagina noastra.

Fiind la o varsta influentata mai mult de planul emotional, este necesar un consult la un medic specialist ce stabileste termenii operatiei si mai ales faptul daca este necesara sau nu.

Pentru ca sunt in perioada de crestere, nasul adolescentilor poate fi mai mare decat restul fetei, iar acestia pot exagera proportiile, avand o perspectiva pur subiectiva.

Tinerii pana in 20 de ani sunt predispusi la mai multe probleme cu nasul, facand deseori alergii, diverse probleme respiratorii cauzate de deviatiile de sept, sau rupturi nazale capatate de baieti in special, in urma activitatilor fizice (sport, batai, cazaturi).

Care este limita de varsta pentru operatia de rinoplastie la tineri?

De regula, operatiile se fac cand tanarul are minim 15 ani, dar este indicata varsta de 20-30 de ani, ca osul si cartilajele sa ajunga la maturitate. La 15 ani pentru fete, 16-17 ani pentru baieti, nasul a ajuns la 90% din crestere.

Cand trebuie evitata operatia de rinocorectie?

Operatia trebuie evitata in cazul copiilor, deoarece anumiti centrii nervosi de dezvoltare a nasului, afecteaza fizionomia fetei in perioada de crestere.

Care sunt tipurile de operatii de rinoplastie la adolescenti?

-          Indreptarea septului nazal

-          Indepartarea unei denivelari

-          Ajustarea foselor nazale

-          Reconstructia nazala dupa un traumatism fizic

-          Corectarea unei deformari congenitale ca buza de iepure (despicatura valului palatin)

-          Deschiderea meaturilor nazale

-          Schimbarea dimensiunii nasului

Care sunt beneficiile unei operatii timpuri de corectie nazala?

Beneficiile sunt ca organismul se reface mai repede. De regula operatiile sunt facute in timpul vacantei de vara, disparand intre timp si cicatricile din zona afectata.

Daca este facuta la o varsta mai mica, nasul se vindeca mai repede, intrucat metabolismul stimuleaza refacerea celulara si a cartilajelor, iar eleasticitatea pielii vine ca un atu.

Adolescentul va putea respira corespunzator, se va odihni normal, iar activitatile fizice vor fi intreprinse mai usor, corpul fiind mai oxigenat.

Pe plan emotional, o infatisare bine proportionata poate duce la rezolvarea complexelor de sine si la o aplanare mai buna a situatiilor sociale.

Indiferent de tipul de operatie sustinut, Doctorul Antohi Nicolae va poate oferi sfaturi de specialitate si operatii de succes, indiferent de complexitatea si varsta pacientului.

Pentru mai multe informatii si programari, ne puteti contacta la 0763.540.706.