Intrebari frecvente

Ce este operatia de rinoplastie?

Operatia de rinoplastie este interventia la nivelul nasului, care corecteaza forma, marimea, neregularitatile nazale. Ea este folosita si pentru a corecta deviatia de sept sau pentru a repara fracturile in cazul sporturilor de contact, in cazul accidentelor sau loviturilor.

Mai poate fi folosita si in cazul corectarii malformatiilor congenitale (ex. Buza de iepure sau cheiloschizis).

Rinocorectia poate fi facuta de oricine are probleme cu respiratia din cauza deviatie de sept, sau de persoanele care vor sa-si imbunatateasca look-ul si sa aiba trasaturile fetei mai armonioase. Simetria piramidei nazale creeaza un aspect unic fetei si este important sa fie in acord cu celelalte distante craniene.

Persoanale care sufera de rinita, sforait, sinuzite si alte afectiuni ORL pot face o septorinoplastie- corectarea deviatei de sept pentru a preveni aceste afectiuni.

Rinoplastia este indicata dupa ce procesul de crestere s-a terminat. Marimea si structura craniana, forma piramidei nazale determina felul in care vom arata la maturitate.

Cu anumite exceptii, varsta potrivita unei astfel de interventii pentru fete este 17 ani, iar pentru baieti 18 ani.

In timpul operatiei de rinocorectie, pacientul este anesteziat, deci nu va simti niciun disconfort in zona fetei. Anestezia se face in functie de varsta, greutate si de contraindicatiile medicamentoase pe care le pot avea pacientii.

Succesul rinoplastiei consta in experienta si minutiozitatea doctorului chirurg, si a felului in care pacientul are grija de nas dupa operatie. Zona este sensibila asa ca pot aparea anumite senzatii de disconfort.

Acestea sunt: -echimoze sub zona ochilor

-usoare sangerari

-iritatie la nivelul pielii cauzata de bandaj

-infectii-care trebuie tratate preventiv cu un antibiotic recomandat de medic

-complicatii ale anesteziei

Pacientii pot fi externati a doua zi dupa operatia de rinoplastie.

Rinoplastia primara dureaza intre 4-5 ore, in functie de complexitatea procedurii.       

Sa doarma in primele zile pe perne confortabile care sa-i sustina capul mai ridicat, fara sa faca presiune pe zona nasului. Sa evite sporturile si activitatile extenuante fizic, pentru a respira corect si fara sa se forteze zona nasului.

Stranutul trebuie evitat sau orice efort care poate produce o sangerare nazala sau miscarea cartilajului nazal.

Nu este recomandat fumatul nici inainte de operatie cu 2 saptamani, nici dupa operatie.

Pacientul poate tine ocazional comprese rece pentru a evita aparitia echimozelor.

Rinoplastia poate fi efectuata in orice anotimp, insa iarna este recomandat ca pacientul sa nu fie expus imediat la temperaturi scazute. Inhalarea aerului rece poate duce la aparitia unor viroze, raceli, ce pot afecta cantitatea de mucus din sinusuri.

Exista cazuri in care prima interventie nazala nu a dus la rezultatul dorit de pacient. Se poate face ulterior o rinoplastie secundara.

Aceasta este o procedura mai delicata si mai complexa, intrucat medicul chirurg va efectua refacerea completa a piramidei nazale.

Rinoplastia secundara poate dura 30-60 min in cazul unui retus, si pana la 7-8 ore in cazul unei reconstructii complexe cu folosirea grefelor de cartilaj.

Este recomandat ca reinterventiile de rinoplastie sa se faca la cel putin 12 luni, cand procesul de cicatrizare este aproape complet.

Da. Intotdeauna cand se face o rinocorectie, se realizeaza si corectarea septului pentru a pozitiona central cartilajul si pentru a ajusta distanta dintre nari.

Mai apoi se trece la redefinirea formei si marimii nasului.

Da. Este indicat totusi, ca dupa rinocorectie sa nu fie pusi ochelari grei, care pot apasa pe zona operata.

Atelele se pot pune postoperator pentru a opri sangerarile, pentru a face pressing pe zona operata si pentru a fixa forma septului. In primele 24 de ore zona poate fi usor tumefiata dupa procedura, respiratia efectuandu-se pe gura. Atelele se scot de catre medicul specialist.

 

Rezultatele dupa rinocorectie sunt vizibile imediat. Simetria nasului este redefinita, in completa armonie cu chipul.

Cu toate acestea, nasul poate fi umflat in primele 24 de ore dupa operatie. Vindecarea nasului la nivelul epidermei se face in termen de 10 zile, urmand o perioada de atentie a pacientului catre zona operata, pe termen de 3 luni. Septul poate fi sensibil si necesita o atentie suplimentara, in perioada de recuperare.

Fa-ti o programare!
Programeaza-te!