Prezentare Rinoplastie

"It is an interesting experience to reflect on the evolution of one's thinking on a particular subject over a long period of time. My subject is small, but for me, the possibilities have always been great. I like noses. I like to think about changing them and I like to think about changing the ways in which we change them to achieve ever improving and predictable results."
Jack H. Sheen. Rhinoplasty: Personal Evolution and Milestones. Plast Reconstr Surg. 2000; 105:1820-52

Rinoplastia poate fi o interventie chirurgicala extrem de multumitoare atat pentru pacient, cat si pentru medic. Pentru marea majoritate a pacientilor operatia de corectie a piramidei nazale este o experienta pozitiva. Modificarea in bine a piramidei nazale are un impact pozitiv si asupra profilului psihologic.

Desi practic de peste 20 de ani operatiile reconstructive la nivelul piramidei nazale, abia acum, acumuland o vasta experienta in domeniu, m-am simtit pregatit sa-mi expun gandurile asupra unui subiect aparent mic din punct de vedere anatomic, dar extrem de mare ca importanta estetica si funtionala - nasul. Cineva a numit nasul « regele fetei » datorita impactului pe care il are acesta asupra fizionomiei umane. Data fiind importanta nasului in sens estetic, functional, psihologic si social se pune intrebarea daca acesta poate fi modificat ? Raspunsul este - Da. Piramida nazala poate fi modificata, armonizata sau chiar recostruita printr-o operatie de rinoplastie. Deci, ce este rinoplastia ?

Rinoplastia este o interventie chirurgicala de remodelare a piramidei nazale (Rhinos (gr.)= nas ; plastikos(gr.)= a construi,a modela).
De la inceput trebuie inteles un lucru: Rinoplastia nu inseamna doar o simpla inlaturare a cocoasei sau ridicare a varfului nazal. Este important ca chirurgul sa puna in balanta toate structurile anatomice si zonele estetice ale piramide nazale. Rinoplastia este o interventie chirurgicala complexa, care consta dintr-o serie intreaga de manevre, majoritatea acestora fiind extrem de fine lucrandu-se uneori la nivelul a zecimilor de milimetru. Majoritatea chirurgilor considera rinoplastia ca una dintre cele mai complexe si sofisticate interventii chirurgicale. In fuctie de complexitatea cazului o rinoplastie primara poate dura intre o ora si 4-5 ore, iar o reinterventie pana la 7-8 ore!

Voi incerca, ca acest site sa fie unul mai putin formal, ramanand in acelasi timp unul profesional.