25.10.2019

Septoplastie ( operatia de deviatie de sept) vs Rinoplastie ( operatie estetica a nasului)

Septoplastie ( operatia de deviatie de sept) vs Rinoplastie ( operatie estetica a nasului)

Ce este deviatia de sept?

Conform Dex - Sept nazal = perete cartilaginos-osos care desparte fosele nazale.

Deviatia de sept nazal este o afectiune ce se manifesta in primul rand prin dificultati respiratorii, datorandu-se pozitiei patologice a septului nasaza ce obstructioneaza intrarea/ iesirea aerului.Afectiunea poate fi congenitala sau posttraumatica. Uneori afectiunea este agravata si de existenta altor afectiuni cronicizate precum:rinite, sinuzite, alergii etc.
De remarcat este ca peste 80 % din populatie sufera de o deplasare a septului nazal intr-o parte, astfel ajungand ca unul din pasajele nazale sa fie mai ingust decat celalalt.
Deviatia de sept devine grava in momentul existentei unor probleme de respiratie, congestii nazale, sangerari, sinuzita cronica.

In momentul in care simptomele devin severe se pune in discutie tratamentul chirurgical.
Operatia de sept nazal se numeste septoplastie si nu este o operatie estetica, ea are unicul scop de a corecta deviatia de sept, mutandu-se septul nazal in pozitia sa normala anatomica pentru a elibera cavitatea nazala obturata si astfel ameliorandu-se respiratia nazala.

Sunt cazuri mai complexe unde in afara de septoplastie este necesara si rinoplastia. Atunci cand exista atat probleme functionale cat si estetice la nivelul piramidei nazal este indicat ca rino- si septoplastia sa se faca in aceiasi sedinta operatorie.

Daca doriti sa aflati mai multie informatii despre rinoplastie CLICK AICI